OFERTA GENERALA

Descarca acum Oferta de Pret
in format .PDF

I. Despre Soia (Glycine Max) pe Scurt

Soia este o planta de cultura din familia leguminoase, subfamilia Faboideae. Din aceasta familia mai face parte fasolea, trifoiul sau lucerna. Boabele de soia joaca un rol important in industria alimentara, ele continand 39 % proteine, 17 % ulei.
Din soia se produc o gama larga de produse – lapte vegetal, branza vegetala, surogat de cafea, ciocolata, din faina de soia se pot obtine produse de brutarie, iar uleiul din semintele de soia este folosit la gatit si in salate, dar si pentru producerea margarinei. Fibrele proteice din sroturile de soia sunt utilizate in obtinerea de „carne vegetala” cu care se prepara o multime de alte produse – pateuri, mezeluri etc. Planta este foarte valoroasa in furajarea animalelor, iar uleiul de soia se mai foloseste si in producerea de sapunuri, vopseluri, mase plastice. La nivel mondial in productia de ulei vegetal soia ocupa locul al doilea, dupa palmier. La noi in tara boabele de soia sunt cunoscute in mod special ca inlocuitor pentru carne, datorita continutului ridicat de proteine (aproape 40%).

In Romania cele mai bine adaptate soiuri de soia sunt Carla TD, Crina T, Cristina TD, Darina TD, ESMentor, Galina, Larisa, Malina TD, NS Mercury, NS Rubin, NS Triumf, PS 1012, PS 1020, SG Albert, SG Argus, SG Eider, SG Havabe, SG Kea, Vigo, Viorica.

II. Plan de Cultura, Rotatia Culturilor

Soia se cultiva la inceputul lunii aprilie in sudul tarii si a doua parte a lunii aprilie in celelalte zone ale tarii, perioada in care temperatura aerului este de circa 15 grade Celsius.
Cele mai bune plante premergatoare pentru cultura de soia sunt cerealele paioase, porumbul sau sfecla de zahar. Nu este recomandat sa cultivam soia dupa floarea soarelui sau dupa leguminoase.
O etapa importanta pentru o productie de calitate este inocularea (bacterizarea) semintelor de soia care urmeaza sa fie semanate.
Inocularea (bacterizarea) semintelor de soia cu un inoculant cu un numar mare de bacterii este una dintre cele mai bune si mai raspandite practici agricole pentru culturile leguminoase. Cum nu se poate stabili cu exactitate nivelul de eficacitate a bacteriilor Rhizobium native in sol, mai ales in conditii de seceta sau dupa ierni geroase, inocularea este de mare ajutor si poate face diferenta dintre o cultura compromisa si una de o calitate superioara din toate punctele de vedere.
Utilizarea unui inoculant de inalta calitate, cu un numar mare de bacterii, ofera garantia ca fiecare samanta este inconjurata de un numar adecvat de bacterii active, extrem de eficiente inca de la inceput.
O metoda moderna o reprezinta pre-inocularea semintelor de soia de catre companiile de seminte, conceputa pentru a evita aplicarea inoculantilor de catre fermieri, ajutandu-i, astfel, sa economiseasca timp. Pentru asta se poate folosi HiCoat® Super Soy. Termenul de valabilitate indelungat garanteaza, pe fiecare samanta, un numar adecvat de celule vii ale unei tulpini de Rhizobium atent selectionate si permite inocularea semintelor cu cateva luni inainte de semanat.

Inocularea semintelor este utila pentru:
• Economisirea de ingrasaminte;
• Depasirea conditiilor de crestere precara;
• Reducerea nivelului de infestare cu buruieni;
• Reducerea contaminarii apei subterane;
• Profituri sporite;

III. Necesarul de Elemente Nutritive

Fertilizarea la soia presupune tratarea cu doze de azot (7,1 – 11 kg la 100 kg de seminte), pentaoxid de fosfor P2O5 (1,6 – 4,0 kg/100 kg de seminte) si oxid de potasiu K2O (1,8 – 4,0 kg la 100 kg de seminte). Inocularea semintelor, insa, poate reduce necesarul de azot cu peste 50%. Daca solul este sarac in elemente nutritive, este recomandata aplicarea unei doze de azot de 30 kg la hectar inainte de pregatirea patului germinativ.

IV. Daunatori in Cultura de Soia

Cultivatorii de soia trebuie sa acorde o deosebita importanta buruienilor, deoarece planta este foarte sensibila, mai ales in fazele de vegetatie.

Pentru combaterea buruienilor monocotiledonate si dicotiledonate anuale se pot utiliza erbicide:
• Preemergente – imediat dupa semanat;
• Postemergence – dupa rasarirea buruienilor si a plantei de cultura;

Principalii daunatori pentru cultura de soia sunt:
• Molia pastailor de soia – care se previne prin evitarea monoculturii si daca este necesar prin efectuarea de tratamente chimice;
• Acarianul rosu – care produse caderea frunzelor si se combate in momentul semnalarii cu produse destinate lui;

Cele mai frecvente si periculoase boli sunt:
• Mana soiei (Peronospora manshurica);
• Arsura bacteriana (Pseudomonas glycine);
• Fuzarioza (Fusarium ssp.);
• Rhizoctonia (Rhizoctonia ssp.);
• Putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum);

Pentru prevenirea lor se recomanda folosirea unei seminte sanatoase, respectarea tuturor regulilor care privesc rotatia culturilor, epoca de plantare si densitatea de semanat.

Tine cont de toate metodele de preventie si de masurile de combatere a daunatorilor si te vei bucura de o recolta bogata si profitabila.

ECOPLANT va ofera toate solutiile necesare in rezolvarea problemelor dumneavoastra.
Pentru mai multe informatii contactati un reprezentant Ecoplant.

OFERTA GENERALA

Descarca acum Oferta Generala
de Pret in format .PDF

Departament Vanzari

 • Nume:
  Ciocartea Cristi
 • Telefon:
  0723 376 512
 • Tara:
  Romania
 • Email:
  contact@ecoplant.ro
Contact

Ne puteti contacta telefonic, sau pe e-mail daca sunteti interesat de produsele noastre, precum si pentru a primi o oferta de pret personalizata.

Raspundem tuturor cerintelor tale: