I. Despre Porumb (ZEA MAIS) pe Scurt
Porumbul se afla pe locul al treilea in lume ca suprafata cultivata, dupa grau si orez. Romania se afla printre cei mai mari producatori de porumb din Uniunea Europeana. Poate fi extrem de profitabila daca se respecta cu rigoare cateva cerinte legate de cultivarea si ingrijirea culturii de porumb. Capacitatea sa de productie este cu aproximativ 50 % mai mare decat a celorlalte cereale. Fiind foarte putin influentat de schimbarile climatice, porumbul are o arie larga de raspandire. Mai mult decat atat, porumbul are o rezistenta mare la seceta, ploi abundente, dar si la boli si daunatori, iar lucrarile agrotehnice si de recoltare pot fi mecanizate total.
Porumbul se foloseste in alimentatia umana, drept furaje pentru animale, dar si pentru obtinerea biocombustibilului si celulozei, iar unele parti ale plantei aidoma matasei porumbului se folosesc in scop medical.
II. Plan de Cultura, Rotatia Culturilor
Porumbul este o planta care suporta si monocultura, atat timp cat sunt aplicate ingrasaminte minerale si organice, totusi recomandam sa sustinem rotatia culturilor pentru a obtine o productie optima. Ca plante premergatoare, se recomanda leguminoasele anuale pentru boabe si furajere, cerealele paioase, inul, canepa, floarea-soarelui, cartoful, sfecla furajera si sfecla de zahar. Se practica si rotatia grau-porumb, insa specialistii recomanda ca aceasta rotatie sa fie intrerupta prin cultivarea unei alte plante.Atat lucerna cat si sorgul sau iarba de Sudan nu sunt recomandate ca plante premergatoare pentru porumb.
III. Necesarul de Elemente Nutritive
Cultura de porumb necesita o cantitate mare de substante nutritive.
Pentru 100 kg de boabe sunt necesare:
– 1,8-2,6 kg azot;
– 0,86-1,4 kg pentaoxid de fosfor;
– 2,4-3,6 kg oxid de potasiu;
Avand in vedere cele enuntate mai sus, cultura porumbului are nevoie de fertilizare cu azot, fosfor si potasiu, iar cantitatile necesare depind de soluri si de conditiile de irigare.
Dozele recomandate sunt:
– Azot – 90-200 kg/ha;
– Fosfor – 30-100 kg/ha;
– Potasiu – 440-80 kg/ha;
Pentru ingrasamintele foliare se recomanda 1-2 administrari.
Prima se realizeaza in faza de 4-6 frunze, iar a doua, la un interval de aproximativ 2 saptamani de la prima aplicare. Se utilizeaza volume de solutie cuprinse intre 300-500 m3/ha, cu o concentratie de 1-1,5%. Fertilizarea foliara trebuie sa fie insotita de combaterea chimica a buruienilor si nu inlocuieste fertilizarea de baza cu azot, fosfor si potasiu.
IV. Daunatori in Cultura de Porumb
Tratamentele de protectie pentru cultura de porumb se aplica pentru buruieni, boli si daunatori. Aceste tratamente implica aplicarea de erbicide, fungicide si insecticide. Printre daunatorii culturilor de porumb care isi pot face aparitia in toate fazele de vegetatie ale culturii, de la samanta pana la recolta putem enumera: viermi sarma, gargarita frunzelor, sfredelitorul porumbului sau viermele vestic al radacinilor de porumb. Erbicidarea porumbului se realizeaza prin stropirea cu produse erbicide cu aplicare preemergenta sau postemergenta. Datorita conditiilor din tara noastra, nu este o nevoie stringenta de aplicare a fungicidelor la cultura de porumb. Totusi, unele tratamente duc la o productie mai mare si de calitate mai buna.
Daca samanta a fost tratata corespunzator, nu este necesar neaparat sa se aplice tratamente cu insecticide. Totusi, sunt situatii cand porumbul este atacat de viermi sarma, gargarita frunzelor, sfredelitorul porumbului sau viermele vestic al radacinilor de porumb. Pentru a combate atacul acestora, este recomandat sa se aplice tratamente cu substante active, cum ar fi thiametoxam, acetamiprid sau teflutrin.
Pentru a avea o productie de calitate, este necesar ca samanta sa fie tratata corespunzator, sa se respecte conditiile de semanat si sa se efectueze tratamentele de protectie, cum sunt aplicarea de erbicide, fungicide si insecticide.
ECOPLANT va ofera toate solutiile necesare in rezolvarea problemelor dumneavoastra.
Pentru mai multe informatii contactati un reprezentant Ecoplant.