I. Despre Orz (Hordeum Vulgare) pe Scurt
Cultivarea orzului s-a practicat inca din epoca de piatra, odata cu inceputurile agriculturii. Acesta este folosit in alimentatia omului, in industrie, in furajarea animalelor cat si in fabricarea berii.
Tehnologia de cultivare a orzului nu este mult diferita fata de cea a graului. In Romania cultura de orz este printre cele mai frecvent intalnite culturi de toamna, facand parte dintre plantele de baza folosite pentru rotatia culturilor.
Printre judetele cu cele mai mari productii medii la hectar de orz din ultimii ani putem enumera: Constanta, Ialomita, Bihor, Mehedinti, Ilfov, Dolj.
II. Plan de Cultura, Rotatia Culturilor
Orzul de toama se seamana in perioada cuprinsa intre 20 septembrie si 30 septembrie. Daca orzul este semanat prea devreme, riscul este ca planta sa se dezvolte prea mult pana cand vine iarna, caz in care aceasta poate fi atacata de fuzarioza, viroze sau fainare. Daca, dimpotriva, orzul este cultivat prea tarziu, acesta va avea o rezistenta redusa in timpul sezonului rece.
Cele mai bune plante premergatoare pentru cultura orzului de toamna sunt leguminoasele, cartoful timpuriu si rapita, in timp ce, pentru cultura orzoaicei de primavara se prefera ca plante premergatoare floarea-soarelui, porumbul, cartoful, culturile furajere anuale.
Cultura de orz de primavara se seamana cu prima ocazie cand se poate intra in camp. Semanatul intarziat duce la o productie redusa, la o marime mai mica a boabelor si per total la o calitate scazuta.
III. Necesarul de Elemente Nutritive
Cantitatea de substante nutritive pe care le consuma orzul este asemanatoare cu cea a graului. In medie, pentru 500 kg de boabe de orz, la care se adauga cantitatea aferenta de paie, orzul consuma:
- 12-14,5 kg azot;
- 5,5-6,5 kg fosfor;
- 10,5-14 kg potasiu.
IV. Daunatori in Cultura de Orz
Principalele boli care pot aparea la cultura orzului sunt: fainarea, sfasierea frunzelor, patarea reticulara a frunzelor, fuzarioza, malura, rugina, taciunele. Dintre daunatori, cei mai frecventi sunt: plosnita cerealelor, carabuseii cerealelor, gandacul ghebos, gandacul balos, paduchele verde al cerealelor, tripsul orzului. Combaterea buruienilor este una din principalele lucrari de ingrijire in vederea obtinerii unei recolte de calitate.
Tratamente pentru combaterea bolilor din cultura de grau:
- Fungicid King 250 EW
- Fungicid Kripto Super 60 FS
- Fungicid Mystic PRO
- Fungicid Orius 25 EW
- Fungicid Sponsor 6 FS
Pentru a avea o cultura fara pierderi si foarte bogata, este necesar sa fie urmate cateva recomandari cu privire la infiintarea si intretinerea culturii de orz.
ECOPLANT va ofera toate solutiile necesare in rezolvarea problemelor dumneavoastra.
Pentru mai multe informatii contactati un reprezentant Ecoplant.