I. Despre Secara (Secale Cereale) pe Scurt
In Romania secara se afla printre cerealele de baza alaturi de grau si porumb fiind a doua cereala panificabila dupa grau. Secara este o planta deloc pretentioasa, putandu-se dezvolta inclusiv pe soiurile acide sau nisipoase. Mai mult de atat, aceasta este o buna planta premargatoare pentru alte cereale cum ar fi graul, deoarece elibereaza pamantul devreme si curata solul de buruieni, lasand terenul pregatit pentru o noua cultura.
Productiile asteptate in conditiile din Romania sunt de 4000-5000 kg/ha, in conditii normale de vegetatie. In Romania, secara este cultivata in zonele montane, cu un climat racoros, dar si pe terenurile nisipoase din Oltenia sau Dobrogea.
II. Plan de Cultura, Rotatia Culturilor
Tehnologia culturii de secara este asemanatoare graului. Plantele premergatoare sunt aceleasi ca la grau, adica rapita, floarea-soarelui, porumbul. Lucrarile solului se fac in mod similar. De asemenea, secara este o buna planta premergatoare pentru orice tip de cultura, cel mai adesea fiind cultivata in rotatie cu graul sau legumele.Mai mult de atat, secara poate suporta si monocultura pentru mai multi ani la rand.Alegerea soiurilor este necesar a se face in functie de adaptabilitatea la zona de cultura. Noi va recomandam soiul Amilo, care are o buna adaptabilitate toata Romania.
III. Necesarul de Elemente Nutritive
Chiar daca secara nu este o planta pretentioasa si da rezultate bune indiferent de soluri sau de factorii climatici, este important sa se efectueze lucrari de ingrijire si fertilizare pentru a se obtine o recolta de calitate.
Secara se descurca bine pe orice tip de sol, insa absoarbe si o cantitate mare de substante nutritive, avand nevoie de lucrari de fertilizare pentru ca recolta sa fie una bogata. Sunt doua etape in care planta are nevoie de o cantitate insemnata de ingrasaminte pentru a se dezvolta: in faza de infratire, cand incepe sa se ramifice, si primavara (aprilie si mai), cand incepe sa se formeze paiul (perioada de inspicare).
Tocmai din acest motiv, lucrarile de fertilizare sunt vitale in aceste perioade. Secara raspunde la ingrasamintele pe baza de azot si fosfor. Azotul creste rezistenta la frig, ajuta la infratirea plantei si asigura dezvoltarea armonioasa a ei, in timp ce fosforul potenteaza efectele benefice ale azotului, protejand cultura.
IV. Daunatori in Cultura de Secara
Desi secara e o planta rezistenta, sunt boli si daunatori care pot afecta recolta, motiv pentru care se impun masuri de prevenire si de combatere a lor. Printre bolile care afecteaza cel mai des aceasta planta se numara cornul secarei (Claviceps purpurea); acesta impiedica dezvoltarea spicului si trebuie cules inainte sa cada pe pamant si sa se raspandeasca.
O alta boala de care trebuie ferita cultura de secara este taciunele frunzelor (Urocystis occulta), care se transmite prin intermediul semintelor sau al solului contaminat. Secara poate fi afectata si de rugina bruna (Puccinia dispersa). Desi nu produc pagube majore, aceste boli trebuie combatute rapid, pentru a nu distruge calitatea culturii de secara. Se recomanda cultivarea unor soiuri rezistente si asigurarea unor masuri complexe de combatere a lor cu produse fungicide.
In ceea ce priveste daunatorii, cei mai periculosi sunt gandacul ghebos (Zabrus tenebrioides), care isi face aparitia atunci cand nu se respecta procesul de rotatie a culturilor, si viermii sarma (Agriotes spp.), care se dezvolta in solurile reci si umede. Acestia pot distruge cultura, motiv pentru care se recomanda aplicarea insecticidelor chiar si pe semintele de secara.
Pentru combaterea bolilor si a daunatorilor se recomanda utilizarea unor tratamente fitosanitare si a unor fungicide cu eficienta sporita:
• Priaxor ® EC – cel mai avansat fungicid pentru cereale, are o actiune preventiva, curativa si eradicativa data de cele doua substante active: fluxapiroxad (SDHI) si piraclostrobin;
• Retengo ® – un fungicid inovator ce contine 200 g/l Piraclostrobin, creste rezistenta cerealelor in fata infectiilor si a daunatorilor;
ECOPLANT va ofera toate solutiile necesare in rezolvarea problemelor dumnvoastra.
Pentru mai multe informatii contactati un reprezentant Ecoplant.