I. Despre Grau (Triticum Aestivum) pe Scurt
Graul este cea mai importanta planta cultivata din lume si se cultiva in peste 100 de tari. Are o importanta majora in industria alimentara si se utilizeaza in special pentru a produce faina. Tulpinile ramase dupa recoltat se utilizeaza ca materie prima in fabricarea celulozei, precum si in furajarea animalelor sau ca ingrasamant organic. Taratele, care sunt reziduuri de la industria de morarit, reprezinta un furaj concentrat, bogat in proteine si saruri minerale.
Cultura graului reuseste in Romania ultimilor ani sa aduca fermierilor performanti profituri in crestere, asigurate de productii de peste 10 tone la hectar, cu medii de 8-9 tone la hectarul cultivat.
II. Plan de Cultura, Rotatia Culturilor
Graul se seamana toamna devreme, intrucat trebuie sa rasara si sa infrateasca pentru a rezista pe parcursul iernii. Astfel, graul prefera premergatoare cu recoltare timpurie, care permit lucrarea solului astfel incat acesta sa se aseze si sa acumuleze apa pana toamna. Plantele premergatoare recomandate pentru grau sunt mazarea, fasolea, sfecla de zahar, cartofii timpurii, soia, trifoiul, floarea-soarelui, porumbul pentru boabe si porumbul pentru siloz. Monocultura poate fi realizata doar 2 ani. Nu se poate realiza pe suprafetele loturilor pentru samanta. Cultivarea repetata a graului determina inmultirea buruienilor specifice, a bolilor si a daunatorilor.
III. Necesarul de Elemente Nutritive
Graul este solicitant pe sol. Trebuie sa fie foarte fertil, sa aiba o structura buna, sa contina o cantitate suficienta de nutrienti: azot, fosfor, potasiu etc. O reactie neutra sau usor acida (pH 6 – 7,5) a solutiei din sol este favorabila graului. Sistemul radicular, puterea si adancimea aparitiei sale depind de continutul de umiditate si de compozitia mecanica a solului.
IV. Daunatori in Cultura de Grau
Bolile cele mai frecvente intalnite la grau sunt: innegrirea cerealelor ( Cladosporium herbarum ), septorioza ( Septoria tritici ), fuzarioza spicelor ( Fusarium spp. ), rugina galbena ( Puccinia striiformis ), rugina bruna ( Puccinia recondita ), malura comuna ( Tilletia spp.) si taciunele zburator ( Ustilago nuda ) .
Cei mai des intalniti daunatori ai graului sunt: plosnita cerealelor, gandacul ovazului, carabuseii cerealelor, gandacul ghebos, viespea graului si viermele rosu al paiului. Bolile si daunatorii graului se combat utilizand insecticide precum KAISO SORBIE 5 EG si fungicide specific precum KING, FALCON PRO .
Pentru a reduce atacul buruienilor in cultura de grau, se recomanda diverse masuri, care includ rotatia culturii, efectuarea lucrarilor necesare ale solului, semanatul in epoca optima, precum si aplicarea erbicidelor precum Dicopur Top 464 S .
Pe baza celor relatate mai sus putem spune ca in tara noastra si in peste 100 de tari din intreaga lume graul este cea mai importanta planta care se cultiva. Pentru a avea o cultura fara pierderi si foarte bogata, este necesar sa fie urmate cateva recomandari cu privire la infiintarea si intretinerea culturii de grau.
ECOPLANT va ofera toate solutiile necesare in rezolvarea problemelor dumneavoastra.
Pentru mai multe informatii contactati un reprezentant Ecoplant.