OFERTA GENERALA

Descarca acum Oferta de Pret
in format .PDF

I. Despre Rapita (Brassica Napus) pe Scurt

Rapita este in prezent una dintre cele mai importante specii oleifere. In ultimul deceniu a castigat tot mai mult teren in Romania datorita cererii mari pe piata industriei alimentare. Acest lucru se datoreaza faptului ca uleiul de rapita are multiple utilizari in industrie biodiesel pentru fabricarea de carburanti, dar si pentru ca este folosit din ce in ce mai mult in pregatirea uleiului comestibil, margarinei si a mierii.

Rapita ridica fertilitatea solului și împiedica eroziunea pe terenurile în panta, fiind, în același timp, și o buna planta melifera. Este o foarte buna premergatoare pentru grau, terenul fiind eliberat devreme si curat de buruieni. Dupa extragerea uleiului, sroturile bogate in proteine 40 % se folosesc in furajare, resturile vegetale se folosesc pentru fabricarea placilor aglomerate sau combustibil.

II. Plan de Cultura, Rotatia Culturilor

Rapita s-a cultivat pe suprafete mari in Romania inca dinaintea Primului Razboi Mondial, dar si in perioada interbelica. In anul 1913, in tara noastra existau peste 80.000 de hectare cultivate cu rapita. In anul 1930, productia a scazut la aproximativ 77.000 de hectare. Al Doilea Razboi Mondial a afectat dramatic culturile de rapita. Productia a sarit de 20.000 de hectare abia in anul 1953.In prezent, raportandu-ne la ultimul deceniu, suprafata cultivata cu rapita in Romania a depasit 460.000 de hectare.
Zonele perfecte pentru cultivarea rapitei sunt cele in care cad anual intre 450 si 650 mm precipitatii. De preferat, temperatura anuala medie ar trebui sa se situeze intre 7 si 10 grade Celsius. Pentru o productie optima, iernile nu ar trebui sa fie geroase, insa este de preferat ca solul sa fie acoperit cu un strat suficient de gros de zapada.
Perioada propice semanarii rapitei este 5-15 septembrie, pentru sudul tarii, si 10 septembrie pentru restul teritoriului. Cat despre rapita de primavara, semanatul acesteia se face timpuriu, in prima urgenta.
Solul in care trebuie cultivata rapita, este de preferat ca acesta sa fie din seria cernoziomurilor sau din cea a solurilor brun roscate. Terenurile aluviale si reavene sunt de preferat pentru culturile de rapita.
Rotatia cu rapita va imbunatati productia cerealelor. Se va folosi o rotatie minima de 3 ani sau chiar 4 ani pentru rezultate si mai bune. Se va evita cultivarea rapitei dupa floarea-soarelui sau leguminoase pentru boabe din cauza bolilor comune.

III. Necesarul de Elemente Nutritive

Culturile de rapita consuma mult fosfor. Tocmai de aceea, specialistii recomanda fertilizarea solului inainte de semanat, pe solurile sarace in fosfor fiind necesare chiar si aplicarea de ingrasaminte inainte de aratura. Trebuie sa aveti in vedere si ca 1.000 de kilograme de seminte de rapita au nevoie de: 50-60 kg N, 30-60 kg P2O5, 40-50 kg K2O, 50-60 kg calciu si 20-30 kg sulf. In plus, trebuie sa le asigurati cantitati suficiente de microelemente.

IV. Daunatori in Cultura de Rapita

Principalele boli care pot aparea la cultura de rapita sunt: putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum), putregaiul negru (Phoma lingam), hernia radacinilor (Plasmodiophora brassicae), fainarea (Erysiphe communis), putregaiul cenusiu (Botrytis spp.), alternarioza (Alternaria spp.).
Dintre daunatori, cei mai frecventi sunt: viespea rapitei (Athalia rosae), puricele cruciferelor (Psylliodes chrysocephala), gandacul lucios (Meligethes aeneus), gandacul rosu al rapitei (Entomoscelis adonidis).
Pentru prevenirea atacurilor si combatere se pot folosi insecticide: Karate Zeon, Mospilan, Cyperguard, Kaiso Sorbie, Decis Mega .
Combaterea buruienilor reprezinta o masura importanta in vederea obtinerii unei productii de calitate. Pentru distrugerea buruienilor din cultura de rapita se pot folosi urmatoarele erbicide postemergent: Agil 100 EC, Lontrel, Pantera 40 EC, Leopard 5 EC, Select super .

Culturile de rapita intretinute corespunzator, au un randament bun si din punct de vedere al productiei si din punct de vedere al profitului.

ECOPLANT va ofera toate solutiile necesare in rezolvarea problemelor dumneavoastra.
Pentru mai multe informatii contactati un reprezentant Ecoplant.

OFERTA GENERALA

Descarca acum Oferta Generala
de Pret in format .PDF

Departament Vanzari

  • Nume:
    Ciocartea Cristi
  • Telefon:
    0723 376 512
  • Tara:
    Romania
  • Email:
    contact@ecoplant.ro
Contact

Ne puteti contacta telefonic, sau pe e-mail daca sunteti interesat de produsele noastre, precum si pentru a primi o oferta de pret personalizata.

Raspundem tuturor cerintelor tale: