OFERTA GENERALA

Descarca acum Oferta de Pret
in format .PDF

I. Despre Mazare (Pisum Sativum) pe Scurt

Mazarea ste originara din Asia Mica si Centrala. A fost cultivata in Antichitate de greci si de romani, in sudul Europei, de unde s-a raspandit in tot continentul. In Romania, este cultivata din secolul al XVII-lea. Pe numele oficial Pisum sativum, mazarea este o leguminoasa, parte din familia dicotiledonatelor. Este o leguma versatila, bogata in fitonutrienti, minerale, vitamine si antioxidati si este ideala intr-o alimentatie variata si echilibrata.

Culturile de mazare sunt benefice pentru sol. Acestea fac parte din asa numita categorie de plante care au capacitatea de a fixa azotul in sol. Acest fapt are efect similar cu al unui ingrasamant natural. Cultura care urmeaza uneia de mazare nu va mai avea nevoie de ingrasaminte chimice. In plus, sistemul specific al radacinilor pe care le are mazarea previne procesele naturale de eroziune a solului. Dupa ce planta a fost culeasa, radacinile se descompun foarte repede in sol, ceea ce contribuie la incarcarea acestuia cu nutrienti.

II. Plan de Cultura, Rotatia Culturilor

Temperatura minima de germinare este de 1 – 2 grade Celsius in cazul soiurilor zaharate si 4 – 6 grade Celsius la soiurile amidonoase. Mazarea creste si se dezvolta optim la temperaturi de 18 – 21 grade Celsius iar productiile scad, daca temperatura depaseste 26 – 28 grade Celsius. Pretentiile fata de lumina sunt moderate, fiind o planta de zi lunga. Fata de umiditate are pretentii ridicate in faza de germinatie a semintelor si la inceputul perioadei de vegetatie (pana la formarea unui sistem radicular puternic). Procesul de inflorire si de formare a pastailor este influentat in mod negativ de seceta atmosferica prelungita.
In conditiile climatice ale tarii noastre se executa doua tipuri de culturi: de primavara si de toamna. Cultura de toamna se practica doar in gospodariile private, deoarece randamentul este scazut, iar in acea perioada produsul nu este solicitat pe piata.
Pentru cultura de primavara, bune premergatoare sunt culturile care lasa solul curat de buruieni precum: tomatele, ardeii, varza, castravetii. Dupa cultura timpurie de mazare se pot cultiva: ridichi de iarna, varza de toamna, castraveti de toamna.
Mazarea este o planta care nu se autosuporta şi, ca atare, monocultura este exclusa. In cazul cultivarii repetate a mazarei pe acelaşi teren, apare fenomenul de „oboseala solului”, care se manifesta, in principal, prin tulburari bruşte de creştere, absenţa formarii nodozitaţilor pe radacini, putrezirea radacinilor şi a tulpinii.

III. Necesarul de Elemente Nutritive

Solul se pregateste din toamna prin: fertilizarea de baza cu 30-40 kg substanta activa/ha P2O5 si 60-70 kg s.a./ha K2O; aratura la 20-22 sau 28-30 cm; o discuire pâna la venirea iernii, pentru distrugerea buruienilor, maruntirea si nivelarea solului. Unii specialisti sustin ca aceasta operatiune ar spori mult recolta in comparatie cu aplicarea discuitului numai primavara, inainte de semanat. Primavara se fertilizeaza cu azot in cantitate de 40-60 kg s.a./ha si se afâneaza/ pregateste patul germinativ pentru semanat.

IV. Daunatori in Cultura de Mazare

In general, cultivarea prin rotatie si araturile adanci previn aparitia buruienilor. Daca ele totusi apar, trebuie eliminate prin plivit sau cu ajutorul erbicidelor.
Pentru combaterea urmatoarelor boli care pot afecta cultura de mazare sunt folosite:
– Dithane M-45 (0,2%) si Topsin M 70 (0,1%) – pentru antracnoza;
– Topsin M70 (0,1%) – pentru fuzarioza;
– Dithane M-45 (0,2%), Dithane Neotec 75 WG (0,2% (20 g) – pentru mana;
– Rovral 500 SC (0,1%) – pentru putregaiul alb si putregaiul cenusiu;
– Thiovit Jet (0,4%) – pentru fainare;
Pentru combaterea daunatorilor care pot afecta cultura de mazare sunt recomandate:
– Actara 25 WG, Confidor Energy, Karate Zeon, Laser 240 SC, Mospilan 20 SG – pentru tripsi;
– pentru paduchele verde se pot folosi tratamentele anterioare plus Faster 10 CE si Decis Mega ;
– pentru cel mai periculos daunator, gargarita mazarii, se recomanda Actara 25 WG, in perioada de vegetatie, si Reldan 40 EC in timpul depozitarii;
Printre erbicidele des utilizate pentru prevenirea aparitiei buruienilor putem enumera:
– Butoxone M 40 – impotriva buruienilor dicotiledonate anuale si dicotiledonate perene (buruieni mai mari 10 cm), aplicat când planta de mazare are 10-12 cm inaltime;
– Leopard 5 EC – impotriva costreiului si a buruienilor monocotiledonate anuale ;
– Agil 100 EC – impotriva buruienilor monocotiledonate anuale si a costreiului ;

Culturile de mazare intretinute corespunzator, au un randament bun si din punct de vedere al productiei si din punct de vedere al profitului.

ECOPLANT va ofera toate solutiile necesare in rezolvarea problemelor dumneavoastra.
Pentru mai multe informatii contactati un reprezentant Ecoplant.

OFERTA GENERALA

Descarca acum Oferta Generala
de Pret in format .PDF

Departament Vanzari

  • Nume:
    Ciocartea Cristi
  • Telefon:
    0723 376 512
  • Tara:
    Romania
  • Email:
    contact@ecoplant.ro
Contact

Ne puteti contacta telefonic, sau pe e-mail daca sunteti interesat de produsele noastre, precum si pentru a primi o oferta de pret personalizata.

Raspundem tuturor cerintelor tale: